Julpynt och pepparkaksbak!

Hej!
Dagen började med storstädning eftersom det behövdes och det alltid är mycket roligare att pynta och göra fint om det dessutom är skinande rent och luktar nystädat och gott. Jag och Robert hjälptes åt att städa i alla vrår och passade även på att frosta av frysen och rensa ut lite gammal mat som legat där hur länge som helst! Så nu finns det massor av plats för julbaket! :)
Efter allt julpyntande blev jag så inspirerad att jag slängde ihop en pepparkaksdeg! Jag hittade receptet i aftonbladets jul-bilaga. Jag har börjat samla på mig lite olika recepttidnigar, aftonbladets bilaga innehöll dock inte bara recept men några stycken som jag tyckte verkar bra i alla fall!
Den andra tidnigen, Hembakat, innehåller en massa roliga julkaksrecept!

Åter till pepparkaksdegen! :) Det var ett pepparkaksrecept som förkvällskocken Monica Ahlberg pratat om i veckan och jag blev redan då sugen på att prova göra en egen pepparkaksdeg. Har ju aldrig gjort det förut, det är mamma och pappa som brukar göra degen och vi har bara hjälpt till att kavla ut. Hennes recept bestod blan annat av kokt sirap, vet inte hur vanligt det är i pepparkaksdegar men den var väldigt lätt att göra i alla fall! delar med mig av receptet här, jag har halverat det eftersom det blev en stor deg ändå:

Kryddiga pepparkakor
2,25 dl ljus sirap
2,25 dl strösocker
ca 1 litet ägg
2 tsk nejlika
3 tsk kanel
2 tsk ingefära
2 tsk kardemumma
150 g smör
6,5-7,5 dl vetemjölEftersom smöret skulle vara rumsvarmt är det en bra idé att ta fram det i god tid! Först kokade jag sirapen och lät den svalna, under tiden stötte jag kardemumman och blandade den med de andra kryddorna. När sirapen svalnat något (den var fortfarande lite varm) blandade jag i socker, kryddor, ägget (inte riktigt ett helt) och till sist det rumsvarma smöret. Då såg smeten ut så här:

Sedan rörde jag i 6,5 dl mjöl och sparar resten till utbakningen!

Då fick jag en sådan här fin deg:

Degen får sedan vila över natten, svalt men inte kallt stod det i originalreceptet. Eftersom jag inte har något svalt men inte kallt ställe så satte jag min deg långt ner i kylen istället! :)
Imorgon ska jag prova baka pepparkakorna och se hur det blir, återkommer med bilder på resultatet! Degen var i alla fall väldigt lätt att göra och luktar fantastiskt gott!

Nu ska jag mysa framför TV:n reten av kvällen!
Godnatt!

Vad gör man när..

föreläsningen blivit uppskjuten tre timmar på grund av snökaos? Jo, man lär sig hur man kan ändra på sin bloggdesign!! :) Jag är supernöjd just nu, inte för att jag har blivit någon stjärna på bloggdesign direkt, men jag har i alla fall lyckats "julpynta" min blogg lite med ett egengjort vintertema! Nu fattas bara några inlägg med julbak; lussebullar, ischoklad, praliner, fudge, vörtbröd och pepparkakor! Oj vad jag är baksugen just nu!
Julbaket får dock vänta tills efter Decembercupen i Athletic Fitness som går av stapeln 4 december nere i Lund. Jag längtar! Det kommer bli en otroligt rolig upplevelse att få stå på scenen istället för att sitta i publiken som jag gjort de senaste gångerna. Sedan blir det ju ännu roligare när jag vet att vi är ett helt gäng härifrån Umeå som åker ner och tävlar. Jag har aldrig förut tävlat seriöst i någon ensamsport så det känns som en extra stor utmaning att genomföra den här tävlingen för mig.
Ida

RSS 2.0