Höstig tårta till en jubilar!

Hej!
I slutet av veckan började jag på ett nytt tårtprojekt eftersom jag fått äran att baka en födelsedagstårta till min klasskomipis mamma som fyllde 50 år. Jätteskoj att bli tillfrågad för sådana fina uppdrag! Önskemålet var något retro, kanske prickigt vilket jag tog fasta på när jag skapade denna tårta. Jag har länge velat prova att täcka en tårta med kavlingschoklad istället för sugarpaste. Det gick över förväntan och jag hoppas att det blev gott också. Chokladen blev först kletig men med lite florsocker och en kavel från tuppervare som man kan fylla med kallt vatten gick det super bra att kavla ut ett lock. Jag kan verkligen rekommendera alla bagerskor och bagare där ute att införskaffa en sådan kavel samt ett bakunderlägg i silikon. Under mina turer och experiment med diverse olika degar har jag upptäckt att bra verktyg är a och o för att lyckas i köket. Oj nu blev det visst en lite föreläsning mitt i allt, då kan jag ju lika gärna fortsätta och ge er receptet på den fantastiska kavlingschokladen!

  • 450 g choklad, ej för låg kakaohalt, vet ej vilken som är bäst men jag använde mörk blockchoklad och 50g 70% marabouchoklad.
  • ca 170-220 gram vit baksirap, beror på kakaohalten, ju högre halt kakao, desto mer sirap kan man ha i. Använder du vitchoklad tar du den mindre mängden sirap, jag använde ca 170gram eftersom jag hade mest blockchoklad.
  • ca 1-2 msk glykos. Är valfritt men tror att degen blir mer lättarbetad då och inte skär sig lika lätt!
Smält chokladen i mikron, blanda i sirap och glykos. Ju lägre kakaohalt du har på chokladen, desto mindre bör du röra, annars finns risk att chokladen skär sig! Det ska bli en jämn lite tjock smet. Slå in smeten i plast och sätt den kallt i kylen några timmar. Ta fram den ett bra tag innan du vill använda den så att den hinner mjukna lite, dela degen i mindre bitar och mikra dessa några sekunder om degen är för svår arbetad. Som sagt var så är ett silikonunderlägg och en kavel man kan fylla med kallvatten att föredra eftersom choklad lätt smälter och kletar annars. Använd florsocker om degen är för kletig och svårarbetad. Man får prova sig fram helt enkelt. :)
Resultatet blev en tårta med chokladbotten, hallonmousse, Annas chokladmousse, chokladsmörkräm gjord på maraboupremiumhallon, täcke av kavlingschoklad och dekorationer i sugarpaste och flowerpaste. En mycket chokladig tårta med andra ord!

Ida

Bättre sent än aldrig! :)

Hej!
I helgen har vi varit hemma i Gällivare och träffat släkt och vänner samt firat mormor som fyllde 80 år. Det blev lite tårtbak också, jag fick uppdrag att baka en smörgåstårta till födelsedagsbarnet, kul, jag gillar att göra smörgåstårtor! :) Nu söker jag inspiration till ett nytt projekt, en födelsedagstårta som jag fått en beställning på! Därför passar det väl bra att lägga upp de utlovade bilderna på Ellens doptårtor, bättre sent än aldrig! ;)
Det blev tre olika tårtor, alla med olika fyllning och utseende!
Nu ska jag fortsätta fundera på mitt tårtprojekt!
Ida

I väntan på taxin!

Här kommer ett snabbt inlägg i väntan på taxin!
Snart åker vi, ska bli otroligt kul! :) Tyvärr hann jag inte lägga upp bilder på tårtorna denna vecka :(
Men snart!!! :) Ha det så bra, det tänker jag!!
Ida

RSS 2.0