på begäran! :)

Det är flera som varit intresserade av receptet på saffranscheesecaken så här kommer det!

Botten:
ca 30 kakor, jag använde Annas lantkakor. Om man tar digestivekex så får man nog nästan halvera antalet för de är större än lantkakorna.
3 matskedar farinsocker
6 matskedar smält smör

mixa kakorna till smulor, blanda i socker och smör. Tryck sedan ut degen i en form i storlek ungefär som en halv långpanna.

Cheesecakesmeten:
227 g cremecheese, tex philadelphia ost.
227 g créme fraische
2 1/3 dl socker
2 matskedar mjöl
3 ägg
1 matsked vaniljsocker eller ett halvt paket saffran för saffranssmak.

Värm ugnen till 163 grader. Det är nog inte så noga, mellan 160-170 grader! :) Vispa sockret cremecheseen och mjölet fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget medans du vispar på låg till medel hastighet och vispa i varje ägg ordentligt. Rör sedan försiktigt i creme fraichen och smaksättningen tills det just precis är ihop blandat. Häll smeten på kexbottnen. Grädda i ugn ca 45 minuter. Låt kakan svalna ordentligt innan du förbereder ganachen som ska vara högst upp, annars smälter den då man häller på den och det vill man INTE! :)

Chokladganache:
227 gram vispgrädde
57 gram smör
227 gram mörk choklad, ej för bitter.
2/3 dl florsocker

värm smör och grädde på spisen men ta av från plattan just innan det kokar! Dela chokladen i mindre bitar, häll grädd-smörblandnigen över chokladen. Tillsätt florsockret och vispa med en handvisp tills smeten är jämn och fin. Häll ganachen över den svala cheesecaken. Täck över och ställ kallt över natten. -Klart! :)

Receptet kan verka lite konstigt och krångligt men det är en väldigt enkel kaka egentligen, det viktiga är att man använder rätt sorts visp, alltså inte elvisp när det står rör försiktigt, då är det bättre att vända ihop smeten med en slickepott, och att man inte låter grädden koka, om den gör det kan man lika gärna strunta i ganachen eller göra ett nytt försök med ny grädde. Kokar grädden kommer ganachen troligtvis att skära sig och inte bli god!
Lycka till!
Ida

RSS 2.0