Saffransbak!

Hej!
Nu blir det nya inlägg var och varannan dag! Jag har så otroligt mycket bakinspiration för tillfället som jag vill dela med mig av! :) Det senaste receptet som jag provat är ett recept på lussekatter. Istället för att göra en deg så gjorde man degen i två steg i detta receptet. Den första degen bestod av:
50g smör
5 dl mjölk (jag hade bara lättmjölk så jag blandade i lite grädde)
50 g jäst
1 msk socker
1 tsk salt
12-13 dl vetemjöl
Smält smör och värm med mjölken till fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt salt, socker och vetemjöl och arbeta ihop ordentligt till en deg.
Jäs ca 1 timme.
Steg två:
1 g saffran
1 sockerbit
125 g rumsvarmt smör
1,5 dl socker
1 ägg
ca 5 dl vetemjöl
Stöt saffranet tillsammans med sockerbiten. Rör smör och socker pösigt med elvisp. Tillsätt ägget och saffranet och rör ordentligt. Blanda smörsmeten med degen, tillsätt sedan mjölet lite i taget.
Forma lussekatter, bullar eller gifflar.
Jäs 20 minuter. Pensla innan gräddning med ägg eller efter gräddning med smält smör och doppa i strösocker.
Grädda 7-9 minuter i 225 grader.
Jag gjorde tre olika sorters bullar:
Vanliga lussekatter i mindre storlek
Gifflar fyllda med smör, socker och vanilj.
Bullar fyllda med marsipan, hackad mandel, smör och socker.



Alla blev jättegoda och saftiga, tänk bara på att vakta dem noga så att de inte gräddas för länge!
Ida

Saffranscheesecake

Hej!
Snart bär det av till skolan men jag tänkte skriva ett litet snabbt inlägg om ett recept på cheesecakebars som jag bakade i förrgår. Jag smaksatte dem med saffran och det blev jättegott!
Saffranscheesecake täckt med chokladganache och ringlad mjölkchoklad!



Sen skärde jag kakan i fina små bars!


Receptet kommer från Bakerella.com som är en amerikansk bakbloggerska med jättemånga roliga recept och ideér. Jag modifierade det litegrann bara och smaksatte med saffran och vanilj istället för bara vanilj. Jag ska ta med kakan till julfika med några kompisar från klassen, får se vad den får för betyg av dem, enligt Robert så var det bland det godaste han ätit men han är ju lite partisk kanske?! ;)

Ida

Resultat!

Hej!
Förvarnar om att detta blir ett låååångt inlägg med många bilder! Jag tänkte nämligen visa lite bilder av resultatet av mitt pepparkaksbak men även bilder från helgens tävling! :)
Vi kan börja med tävlingen! Jag var supernervös men väldigt taggad på lördag morgon. I första fysikronden som består av posering där alla tävlande står uppradade på scenen blev jag tvåa. Nästa rond var styrkemoment, chins och dips. Den ronden vann jag, :) vilket jag är väldigt nöjd med!! Nästa rond bestod av att ro så långt som möjligt på 1 minut, jag blev trea med 285 meter. Sista ronden var finalronden och det var ännu en poseringsrond där vi stod uppradade på scenen som ett gäng pepparkaksgummor ;) i den kom jag tvåa igen och slutade som tvåa totalt i tävlingen med endast en ynka poäng mellan mig och ettan! Nästa gång vill jag stå överst på den där jäkla pallen! :) Men jag är otroligt nöjd ändå, det var en rolig, spännande och knasig upplevelse, det är svårt att beskriva känslan av att stå på en scen med strålkastare i ansiktet, insmord med femtielva lager brunfärg, höra folk som hejjar på en, känna spänningen och förväntan backstage där det trängs en hel drös med andra lika bruna och lika nervösa människor, känslan efteråt av att ha gjort något nytt, att ha vågat och satsat och vunnit!
Stämningen på tävlingen var på topp och man träffar en hel hög med glada och trevliga människor som också brinner för träning! Kan det bli bättre? Jag ångrar inte för en sekund att jag bestämde mig för att satsa på den här tävlingen, det har varit en stor utmaning både fyskiskt och psykiskt. Att tävla helt själv och försöka prestera det absolut bästa man kan under några få minuter kräver vilja och självförtroende och jag tror att jag lyckades med just det: att prestera det bästa jag kunde vilket gör att jag känner mig otroligt nöjd och stolt över mig själv! :) Jag älskar utmaningar och tycker, som någon klok sa, att det enda man ska ångra i livet är det man ville göra men INTE gjorde! :)
Varsegod, lite bilder som kanske säger mer än ord?
Jag (2), Emelie (1), och Anna-Lotta (3), bruna och fina på prispallen!
Lite glädje! :)

För att göra en helomvändnig och återgå till pepparkaksbaket så blev detta resultatet:
Minigrisar..
Andra slags pepparkaksgummor! ;)



Glaserade pepperkakor i lite okonventionella former!



Hjärtan och grisar..



Ett pepparkakshus á la Ida, MYCKET glasyr! :)



Pillergöra är bra träning för tålamodet!



Nu luktar det pepparkaka i lägenheten när man kliver in genom dörren!


Idag har jag för första gången i livet startat en surdeg! Om några dagar kommer man kunna börja baka med den istället för jäst, spännande! :) Nu ska jag prova mig på att laga lite fudge och även en cheesecake, det vankas julfika med vännerna i veckan!
Kram på er!
Ida

RSS 2.0